Champagne

Om het jaar goed af te sluiten haal ik tijdens de lunch een leuk flesje champagne. “Die is voordeliger met airmiles”, zegt de slijter wanneer ik aan de beurt ben. “Alleen heb ik geen Airmiles”, reageer ik. De slijter lijkt iets anders met zijn opmerking beoogd te hebben zo maak ik uit zijn reactie op. Ik ga weer gewoon aan het werk en loop aan het einde van de middag het kantoor van onze CFO in. “Je laat er geen gras over groeien”, zegt hij triomfantelijk wijzend naar de fles champagne die ik in mijn hand heb. De flutes die ik in mijn andere hand heb zet ik op zijn bureau waarna ik de fles zorgvuldig open maak zodat deze amper geluid maakt. “Je bent het nog steeds niet verleerd”. Ik knik. “Sommige dingen verleer je nooit”. Wanneer de glazen zijn ingeschonken zeggen we allebei luid: “Cheers!” om vervolgens een slok te nemen. De champagne kan ons beiden niet echt bekoren. “Dit is wel beter dan die bocht van een prosecco die we laatst hadden”. Ik zucht diep. “Inderdaad ja, aanzienlijk beter”. We drinken onze glazen leeg alleen houden het dan allebei toch maar bij één glas. “Het is duidelijk dat ik toch voor de Möet had moeten gaan”. Hij knikt instemmend. “Het is toch apart. Pommery mag iets goedkoper zijn alleen herinner ik het me als een uitstekende champagne”. Hij schudt zijn hoofd. “Bij de volgende teamborrel Möet. Ik zag dat ze de variant die je met ijs drinkt bij onze vaste locatie op de kaart hebben staan”. Die opmerking maakt me dorstig. “Des te meer reden om het stuwen van ons resultaat volgend jaar op de eerste plaats te zetten”. Na een bulderlach zegt hij: “Precies. Resultaat betekent voor jou champagne drinken!”. In de pantry vind ik een champagnesaver waardoor ik de fles Pommery mee naar huis kan nemen. Bij het avondeten schenk ik voor mezelf toch nog een glaasje in. Plotseling proef ik de unieke Pommery smaak. Dit is écht zalig. Het duurt dan ook niet lang voor dat de fles leeg is. Zo blijkt weer dat ook het doorgronden van een champagne iets is dat je moet leren. Dit is op en top genieten. Al zal ik bij de volgende teamborrel toch weer voor een meer toegankelijkere Möet of Bollinger kiezen.